auf Deutsch  in english  på svenska            Webbkarta       Länksamling       Logga in       Bli medlem
 


Hasselö

Hasselö

Antal bofasta:

24+5

Fritidsboende:

400+100

Webbsida:

 www.hasselo.com

Yta:

750+70 ha

Latitude:

57°49,8

Longitude:

016°44,6

Kommun:

Västerviks kommun

Skärgård:

Tjust

 

» Till karta


Hasselö

Hasselö ligger mitt emellan Västervik och Loftahammar och är en av de större öarna i skärgården. Tillsammans med grannön Sladö, som numera har broförbindelse med Hasselö, sträcker den sig drygt nio km från norr till söder med max bredd på fyra km. Naturen är omväxlande, med lummig innerskärgård i norr, tallskogsdominerad storskog och sandstrand på mitten och karaktäristisk ytterskärgård med ängsmark och kala klippor mot öppna horisonten i sydost.

Hasselö är en levande idyll med många mysiga utflyktsmål och gömda smultronställen att upptäcka. Den nio km långa grusvägen, med hårt packat underlag, gör Hasselö perfekt för utflykter på cykel. Vill man prova guppigare framfart finns skogsvägar, stigar och vandringsleder kors och tvärs över ön. På Hasselö och Sladö finns inga bilar men flakmopeder och fyrhjulingar är desto vanligare och med Görans remmarlag kan du boka din egen tur med fyrhjuling eller traktor och vagn runt ön.

På Hasselö finns skärgårdens längsta sandstrand, Hasselö Sand. Intill den finns lanthandel med kafé och måltidsservering, gästhamn, uthyrning av cyklar och kajaker. Några kilometer bort ligger Restaurang Sjökanten och ytterligare en bit bort finns Sundet med en träbro till grannön och naturreservatet Sladö. I fiskeläget på Sladö säljs färsk och rökt fisk. Övernattning erbjuds i Hasselö Vandrarhem. Reguljär skärgårdstrafik från Loftahammar och Västervik.

Historia

Hasselö

Hasselö har sedan länge varit en central ö, med affär och skola, dit befolkningen från andra öar tagit sig för att uträtta ärenden och träffas. I en annons publicerad i Västerviksposten i slutet av 1800-talet marknadsförs en utflykt med ångbåt från Västervik till Hasselö, där man erbjuder trevligt umgänge och förtäring. Likt dagens trend att ge sig ut i skärgården för rekreation, kännetecknades 1800-talets andra hälft av samma värderingar. På den tiden var det enbart välställt folk som kunde gästa skärgården för att få njuta av den friska havsluften, salta bad och ett lättsamt socialt umgänge. Verksamheten för hundra år sedan liknade i mångt och mycket dagens. Turisterna skulle övernatta, äta, ros till fiskegrund och visas andra sevärdheter. Man sålde segelutflykter, tvättjänster och putsade sommargästernas skor.

Första gången Hasselö omnämndes i historien var 1429. Tvåhundra år senare upptogs ön i en boskapslängd som visar att det på den tiden fanns fyra hushåll på ön.

I början av seklet uppgick befolkningen till flera hundra. Då var öarnas invånare självförsörjande med boskapsskötsel, jordbruk och fiske. Idag kompletteras det traditionella skärgårdsbruket av andra näringar, till exempel turism och byggnadsarbete.


Hasselö
Resa & transport

Görans Remmarlag

Skonaren Linnéa

Molander båttransport

Skärgårdstjänst

Helgtrafik med båttaxi

Smågö Service

Långö Svävartransporter

Boende

Hasselö Vandrarhem

Mat & dryck

Hasselö Vandrarhem

Restaurang Sjökanten Hasselö

Handelsboa & Kafé Hasselö Sand

Aktiviteter & sevärt

Remmarlag

Utflykt/paket

Badplats

Cykeluthyrning

Handla

Kanot-/kajakuthyrning

Mat/dryck

Minigolf

Sportfiske

Badtunna

Bastu

Evenemang

Midsommarfirande på Hasselö

Kajsa Grytt spelar på Hasselö

Bildvisning och pub vid Hasselö Sand

Höstpub vid Hasselö Sand

Städdag vid Hasselö Sand

Loppmarknad på Hasselö

Företag

Bastu och badtunna på Hasselö

Båtuthyrning på Hasselö

Familjepaket Hasselö

Fiskare Evert Hjalmarsson

Gästhamn Hasselö Sand

Görans Remmarlag

Handelsboa & Kafé Hasselö Sand

Hasselö Vandrarhem

Havskajaking exklusiv Hasselö-Idö

Havskajakuthyrning Hasselö

Holgers Byggservice

Konferenspaket Hasselö

Restaurang Sjökanten Hasselö

Upplev Hasselö och Sladö

Förening

Hasselö Skytteförening

Hasselö-Sladö vägsamfällighet

Hasselös missionshus

Kärringdagis på Hasselö

Röda korset Hasselökretsen

Samverkan/nätverk

Hasselörodden 2009

 
 © Åsa Nilsson www.eyecraft.biz